Zuid-Afrika
Western Cape en Namakwa land
Vogelreis reportage
November 2022
Pierre Van Heuverswyn
Inleiding
De eerste 2 weken van november maken we een trip in zuidelijk Zuid Afrika. Tijdens de eerste week is een rondreis, richting Namibië, in Namakwa land voorzien, terwijl de 2de week het gebied rond Kaapstad en de regio van Stellenbosch op het programma staat met een excursie naar Hermanus.
Vanuit Brussel vliegen we via Johannesburg naar Kaapstad. Na onze huurwagen opgepikt te hebben komen we aan in Stellenbosch, die onze uitvalsbasis wordt om de ruime omgeving van Western Cape te verkennen. De eerste dag wordt gespendeerd aan de voorbereiding van onze tocht naar Namakwaland, brengen we een bezoek aan Stellenbosch met een diner in een lokaal restaurant en dan vroeg in bed na de vermoeiende vliegreis van toch meer dan 13 uur.
4 november - Namakwaland
De volgende morgen rijden we richting Naries Namakwa Retreat (Z 29°42’08.39” – E 17°39’57.37”), zo’n 500 km noordwaarts in de omgeving van het stadje Springbok. Het hotel ligt middenin Namakwaland. Dit is een grensoverschrijdende regio in Namibië en Zuid Afrika langs de kust van de Atlantische Oceaan over een afstand van meer dan 900 km. Het is hoofdzakelijk een dor woestijngebied.
Vanuit Stellenbosch via Malmesbury vervoegen we de N7 richting Namibia. De asfaltweg vormt een grijs lint getrokken door een okergeel oranjeachtig heuvellandschap.
De schildraven houden ons gezelschap. Om de +/- 5 km zie je wel een koppel schildraven. Als je er een ziet zie je dra de partner. Wat opvalt zijn telkens de 4 tal nesten die gebouwd zijn op de electriciteitspalen langs de weg. Een ervan zal het wijfje uitkiezen om er haar eieren te leggen en uit te broeden. De geelbek wouw zien we ook regelmatig hoog boven ons zweven opzoek naar aas of prooi.
Nu en dan stoppen we even aan een meertje of een rivier en spotten we er onder meer kleine zilverreiger, afrikaans heilige ibis, grenadierwever, afrikaanse roodborsttapuit, kaapse wever, huismus, helmparelhoen, spreeuw, roodveugelspreeuw, afrikaanse pieper, kaapse kwikstaart, palmtortel.
Ook een koppel Stanley's kraanvogel, de nationale vogel van Zuid Afrika, foerageert er in het grasland langs het water.
Na de tocht van zo’n 500 km komen we bij valavond aan in Naries Namakwa Resort, gelegen op ongeveer 20 km van Springbok langs de baan richting Kleinsee. Kleinsee is een vissersdorpje aan de oceaan zo’n 80 km van Naries.
5 november - Naries Namakwa Retreat / Kleinsee
Vandaag begeven we ons richting oceaan naar Kleinsee (S31°46’42.79” – E18°13’24.93”) langs de (uitgedroogde) buffelrivier richting Atlantische Oceaan. We rijden door een vlak en dor woestijnlandschap.
De schildraven blijven ons gezelschap houden. Maar we spotten ook enkele groepjes kaapse roeken. Tussen het dorre gras langs de grintweg zit een valk een prooi te verorberen. Als we stoppen vliegt de valk op en vliegt naar een oud ravennest wat verder op een elektriciteitspaal. Het is een koppel grote torenvalken dat een oud ravennest in beslag heeft genomen om er te broeden. Om beurten vliegen ze op en af.
Tegen de middag komen we aan in Kleinsee, een klein vissersdorpje aan de monding van de buffelrivier. De enige plaats waar er iets te eten valt is de lokale vissersclub (Kleinsee Angling Club), gelegen aan een kleine baai. Het is de stamcafé van de lokale Zuid Afrikaners. We worden er getrakteerd op oesters die ze de morgen zelf nog gevangen hebben. We genieten van de zonnige namiddag met de steeds weer aanrollende golven die breken op de rotsachtige kust. Witborst aalscholvers en bank aalscholver zitten te dutten of hun vleugels te drogen op de rotsen terwijl Hartlaub’s meeuwen en kelpmeeuwen over en weer vliegen.
Op het zand tussen de rotsen lopen enkele drieteenstrandlopers en regelmatig zien we enkele Afrikaanse heilige ibissen overvliegen.
Bij het terugrijden naar ons hotel kruisen we een familie baboons en krijgen we nog een zanghavik te zien die achtervolgd wordt door twee schildraven.
6 november - Naries Namakwa Retreat / Vredendal
De volgende ochtend maken we een bergwandeling in de omgeving van het hotel. Bij de start van onze wandeling kruist een kaapse haas onze weg. In het lage struikgewas en tussen de vele bloemen worden er talrijke zangvogels gespot, zoals roodstaartspekvreter, roethoningzuiger, kleine kraaghoningzuiger, klauwiervliegevanger, bokmakarie, kaapse kwikstaart, kaapse lijster, vaalvleugel spreeuw, kaapse rotszwaluw, roodoog tortel, palmtortel, gespikkelde duif, karoo waaierstaart.
De karoo waaierstaart wordt in het zuid afrikaans de “slangverklikker” genoemd. Hij voedt zich met insecten, kevers, spinnen die hij vindt op de grond en in het lage struikgewas. Soms botst hij wel eens op een slang, waarop hij zijn alarmkreet, een metalieke “zzzzzz”, laat horen. Het signaal dat er slangengevaar dreigt!
Enkele salamanders vluchten snel onder de rotsen als we langs komen en ook een kleine kleurrijke slang van zo’n 30 centimeter lang sluipt weg tussen het struikgewas. Het fijne slangelijf is bedekt met zwarte, rode en gele vierkantjes. Wat verder wordt een zanghavik achtervolgd door twee schildraven.
In de namiddag begeven we ons naar Vredendal, waar we 2 nachten logeren in een oud victoriaans guesthouse, Melkboomsdrift, gelegen langs de Olifantrivier (S 31°36’14.25” – E18°23’58.99”).
Het doet raar aan als we aankomen aan de Olifantrivier. Het dorre okergele landschap verandert plots in een fris groen landschap van de vele wijngaarden langs de Olifantrivier die besproeit worden met het water van de rivier. Een brede groene gordel slingert door de woestijn.
Vanaf het zwembad van het guesthouse kijken we neer op de rivier met zijn weelderige plantengroei die het thuis is van vele vogels. In de late namiddag, met de ondergaande zon, spotten we er al vlug talrijke vogels: maskerbuulbuul, nijlgans, kaapse roek, witstuitmuisvogel (6), kaapse mus (>20), huismus, masker wever, helmparelhoen, kaapse brilvogel, schildraaf, kaapse wever, witkeelkanarie, klauwier vliegenvanger, kaapse frankolijn, blauwe reiger, grenadierwever, hadada ibis, roodoog tortel, gespikkelde duif, kaapse tortel.
7 november - Olifantrivier
De volgende dag begeven we ons naar een nabijgelegen brug over de olifantrivier. Rondom de brug vliegen er wel 100 huisgierzwaluwen kris kras door elkaar. Het is een mooi beeld om zo’n grote groep te zien rondvliegen. Een kleine zilverreiger vliegt verschrikt op als we de rietkraag naderen. In de rietkraag wemelt het van de vogels. De grenadierwevers en maskerwevers hebben deze rietkraag uitgekozen om er hun kolonie te vestigen. Overal hangen er wever nestjes en tussen het riet zie je gele en rode “bolletjes” over en weer vliegen van en naar het nest, naar de nabijgelegen velden om zaadjes te gaan plukken.
Maskerwever grenadierwever
Andere kleine vogels zoals de afrikaanse roodborsttapuit, karoo prinia , kaapse mus, kaapse lijster worden er gespot terwijl in de wat verder gelegen hoge bomen de klassieke kaapse tortel en palmtortel zitten te roekoeken.
Van daaruit rijden we verder langs de rivier naar de monding van de Olifantrivier. Onderweg spotten we opnieuw een zanghavik en ook de rotsvalk laat zich regelmatig zien langs de baan. Vanop de hoger gelegen weg hebben we nu een prachtig uitzicht op de monding van de Olifantrivier. Het is een groots moeras- en watergebied. We dalen af naar Papendorp (S 31°40’55.5” – E18°12’13.08”), een vissersdorpje vlak aan de rivier. Het moerasgedeelte dat de eigenlijke rivier omzoomt is vrij uitgestrekt, zodat de vele watervogels op het water ver weg zijn en moeilijk te identificeren. De grotere vogels kan je nog op naam noemen zoals de vele flamingo’s, heilige ibissen, zwarte ibissen, kleine zilverreigers, blauwe reigers, witborstaalscholvers en afrikaanse dwergaalscholvers. Maar ook talrijke eenden zwemmen en foerageren op het wateroppervlak.
In de schorren komt je hier en daar een steltloper tegen zoals de krombekstrandloper, driebandplevier of steltkluut.
De uitgestrekte monding van de Olifant rivier
Over ons heen vliegen vele zwaluwen, de meeste ervan zijn onze vertrouwde boerenzwaluw. Er zit een grote groep van wel honderd exemplaren te roesten op de prikkeldaad samen met enkele vale oeverzwaluwen.
Honderden boerenzwaluwen komen overwinteren aan de monding van de Olifant rivier
Na een wandeling door dit prachtige schorrengebied rijden we doorheen de witte zandduinen naar Doringbaai. Onderweg spotten we nog in de duinbosjes een grijsrugvinkleeuwerik met een juvenile vogel.
Doringbaai (S 31°48’58.67” – E18°14’06.8”) is een stadje met vissershaven. Aan de haven is een oud industrieel gebouw waar vis wordt gekweekt. In een van de (naar onze normen, bouwvallige) gebouwen is een restaurant gehuisvest dat uitgeeft op de (al even bouwvallige) pier van de haven. Terwijl we op het terras genieten van een glaasje Zuid Afrikaanse Chenin Blanc bij een lekker visgerecht, vliegen de vele Hartlaub’s meeuwen en kelpmeeuwen krijsend boven ons heen, zo typisch voor een vissershaven. Ook de aalscholvers zijn alom aanwezig: overvliegend, vissend of te drogen op de rotsen langs de kustlijn. Plots wordt onze aandacht getrokken door een wit zwarte vogel die vrij snel over de oceaan vliegt. Op zo’n 20 meter van de pier blijft hij bidden boven het water. hij duikt plots pijlsnel het water in om met een visje terug boven te komen. Een bonte ijsvogel komt op zee vissen. Meestal zie je hem langs de rivieren en meren, maar zelden boven de zee.
Na de lunch rijden we terug naar ons hotel Melkboomsdrift deels via een grintweg waar de koppels schildraven steeds aanwezig zijn. Als afwisseling zit een Jackal buizerd het gebied te overzien vanop een elektriciteitspaal.
Jackal buizerd
8 november Draaihoek Lodge (Elandsbaai)
Voor we onze tocht zuidwaarts lans de westkust verder zetten maken we nog een vroege ochtendwandeling langs de oever van de Olifantsrivier. In de rietkraag zit een kortvleugelkarekiet zijn deuntje te zingen. Overal vliegen er masker wevers, kaapse wevers en grenadierwevers hen en weer. In de hoge bomen zit een groepje grijsnekkanarie hun ochtendtoilet te verzorgen. Een familie witstuitmuisvogel vliegt van de ene boom naar de andere. In en onder het struikgewas spotten we kaapse brilvogel, kaapse mus, masker buulbuul, kaapse tortel, roodoogtortel, klauwiervliegenvanger. Wat verder van de oever gaat het groene struikgewas over in dor grasveld waarin kaapse griel en afrikaanse hop foerageren. Ook enkele kaapse frankolijnen en helmparelhoenen komen hun graantjes oppikken terwijl hadada ibissen hun kromme snavel voortdurend de grond inboren.
Na een lekker ontbijt rijden we richting Lambert’s Baai (S 32°05’34.62” – E18°18’08.99”), een vissersdorp waar een grote kolonie Kaapse genten broeden op een eilandje pal voor de westelijke kaaimuur (Bird Island Nature Reserve).
Onderweg spotten we nog rotsvalk en Jackal buizerd en de alom aanwezige schildraven.
Aangekomen in Lambert’s Baai is onze ontgoocheling groot. De toegang van de kaaimuur die naar de kolonie Kaapse genten leidt is afgesloten wegens verbouwingswerken. In de verte kunnen we enkel de vele Kaapse genten boven hun broedkolonie zien opvliegen, maar mooie foto’s maken vanuit de kijkhut / kijktoren van deze sierlijke vogels mogen we vergeten.
Meer dan duizend kaapse genten broeden op het kleine eilandje voor Lambert’s baai
We maken dan maar een wandeling langs het witte zandstrand tussen de vele kelpmeeuwen, Hartlaub’s meeuwen, Kaapse aalscholvers en witborstaalscholvers.
Een jonge kaapse pelsrob ligt te rusten op het strand tussen enkele rotsen, terwijl een strandplevier en enkele drieteenstrandlopers het strand aflopen. Er vliegen ook talrijke boerenzwaluwen en witkeelzwaluw over ons heen samen met enkele witbrauwzwaluwen. De kaapse kwikstaarten zijn ook van de partij en pikken de vele vliegjes en kleine insecten op het strand.
Witborstaalscholvers, kaapse aalscholvers en witborstzwaluw rust op de kruin van een zandheuveltje
kelpmeeuwen broeden er broederlijk naast elkaar.
Na een lunch in het lokaal restaurant aan de haven, rijden we verder zuidwaarts. Na enkele kilometers verlaten we de R365 via een grintweg die de spoorlijn volgt (Railway Service Road). Deze grintweg doorkruist de Wadrifsoutpan (S32°12’04.23” – E18°19’51.09”), een grote zoutpanne die door een duinengordel van de zee is afgesloten. Bij een vorige reis hebben we hier honderden flamingo’s gespot en vele soorten watervogels en steltlopers. Bij aankomst krijgen we de 2de ontgoocheling van de dag. De zoutpanne is volledig droog gevallen! Behalve een eenzaam koppel schildraven is geen enkele water- of andere vogel te bespeuren.
We rijden dan maar verder via Elandsbaai naar onze volgende halte, Draaihoek Lodge, waar we nog een winderige wandeling maken doorheen de witte zandduinen en langs het uitgestrekte witte zandstrand. Tijdens de wandeling zien we opnieuw pelsrobben die op het strand liggen te dutten terwijl de alom aanwezige kelpmeeuwen en Hartlaub’s meeuwen over ons hoofd scheren.
In de duinengordel met de vele duinstruikjes spotten we witrugmuisvogel, kaapse buulbuul, huismus en kaapse mus, kaapse kwikstaart, palmtortel en kaapse tortel. Een koppel geelbekeenden vliegt over vanuit een nabijgelegen duinmeertje. Als afsluiter van onze wandeling krijgen we nog een kudde springbokken te zien, die hier half verwilderd in het uitgestrekte duingebied leven.
9 november – Draaihoek lodge (Elandsbaai)
Vandaag staat een bezoek gepland aan het Rocherpan Nature Reserve (S32°36’58.13” – E18°18’07.91”). Dit reservaat ligt langs de oceaan en omvat een uitgestrekte watervlakte die is ontstaan doordat ene mijnheer Rocher in de 19de eeuw de monding van de Papkuilsrivier afsloot en het water zich daardoor verzamelde achter de duinen die het reservaat afscheiden van de oceaan. Dit grote watergebied is een uitstekende habitat voor vele steltlopers en watervogels.
Maar de droogte speelt ons opnieuw parten. Aangekomen bij het Rocherpan Nature Reserve, kijken we uit op een grote, volledig uitgedroogde, lege vlakte. Uiteraard geen enkele watervogel te bespeuren. We besluiten toch om een tocht te maken doorheen het reservaat, over de duinen en langs het strand. De toegang tot het reservaat is betalend (50 SA Rand per persoon). Buiten onszelf en enkele rangers is er verder geen mens te bespeuren, maar toch wel wat vogels: jakhalsbuizerd, geelsnavelwouw, 2 mannetjes struisvogel, hadada-ibis, talrijke boerenzwaluwen en kaapse rotszwaluwen, roodstaartspekvreter, graszangers, afrikaanse hoppen, en nog vele door mij niet geïdentificeerde “kbv” (kleine bruine vogeltjes).
Langs het strand zitten 2 paar afrikaanse zwarte scholeksters. Blijkbaar is Rocherpan een befaamde broedplaats voor de bedreigde zwarte scholekster. Wat verderop zit een grote groep van wel meer dan 100 kaapse aalscholvers te rusten op het witte strand samen met enkele witborstaalscholvers. Een zestal drieteenstrandlopers houden ons gezelschap tijdens de wandeling door telkens op te vliegen als we te dicht naderen om wat verder weer neer te strijken langs de branding van de oceaan.
Ook kaapse pelsrobben liggen her en der te zonnen op het strand. Minder aangenaam is dat we ook wel eens stoten op een aangespoeld kadaver van een pelsrob.
Na de fikse wandeling genieten we van een lekkere hamburger in een restaurant, Soverby Lapa, langs het strand, eenzaam genesteld tussen de duinen. Er staat een flinke bries die parallel met de kustlijn waait. De vele kelpmeeuwen zweven tegen de wind in langs het strand. Met enkele vleugelslagen winnen ze wat hoogte en glijden dan, gedragen door de wind, voor ons voorbij.
S’namiddags staat een bezoek op de planning van Velddrif, gelegen aan de monding van de Bergrivier. Hopelijk kunnen we daar wat watervogels spotten en worden we niet opnieuw geconfronteerd met een uitgedroogde rivierbedding.
De Bergrivier heeft duidelijk minder last van de droogte. De waterrijke rivier stroomt door Velddrif, waar er vrij veel havenactiviteit is. Vele witborst- een kaapse aalscholvers, kelp- en Hartlaub’s meeuwen zijn te zien in het havengebied. Eens voorbij de brug die de road 27 met de twee oevers verbindt, is de rivier omzoomt door een uitgestrekt riet- en moerasgebied (S32°47’14.47” – E18°10’32.55”).
Dit is nu net het paradijs voor de vele watervogels. Het gebied kleurt bijna roze van de vele flamingo’s die foerageren in het moerasgebied, zowel de gewone flamingo als de kleine flamingo, samen met de Afrikaans heilige ibis en zwarte ibis. Enkele bonte ijsvogels rusten uit op een wandelponton en vliegen regelmatig op en af om een visje te vangen. Wat verder op een eilandje zitten grote kuifsternen met enkele reuzesternen. In het ondiepe water foerageren kluten, steltkluten, smidsplevieren en één enkele oeverloper. Enkele afrikaanse slangenhalsvogels drogen hun veren samen met witborstaalscholver en afrikaans dwergaalscholvers. Op het water zwemmen enkele koppels geelsnaveleenden en een groepje kaapse talingen. Blauwe reigers en kleine zilverreigers zijn ook van de partij terwijl boerenzwaluwen en vale rotszwaluwen in grote getallen boven het water scheren op jacht naar allerhande insecten. Hartlaub’s en kelp meeuwen ontbreken uiteraard ook niet.
Bij valavond rijden we terug naar onze lodge en worden we verwent van de vele roofvogels die op de elektriciteit draden langs de weg op de uitkijk zitten: jakhals buizerd, zanghavik, steppebuizerd, rotsvalk, grijze wouw, geelsnavelwouw.
10 november - Van Draaihoek lodge naar Stellenbosch
De volgende ochtend maken we bij zonsopgang een wandeling in het duinengebied rond Draaihoek lodge en spotten er diverse vogels: kaapse mus, kaapse wever, kaapse buulbuul, kaapse gors, kaapse kwikstaart, vale rotszwaluw, parelborstzwaluw, roodwangmuisvogel, karoo waaierstaart, karoo prinia, zuidelijke gekraagde klauwier, bokmakarie, klauwiervliegenvanger, jammergraszanger, aardtapuit,
kleine kraaghoningzuiger, palmtortel, kaapse tortel, rotsvalk. Op een duinenmeertje zwemt een familie knobbelmeerkoeten terwijl in de rietkraag een moerasstruikzanger zit te zingen. Onze wandeling wordt afgesloten door, met luid gekrijs, overvliegende hadada ibissen.
Kleine kraaghoningzuiger aardtapuit
Kaapse mus karoo prinia
Jammergraszanger kaapse rotszwaluw
Na het ontbijt vertrekken we terug naar Stellenbosch, met tussenstops in Velddrif en Paternoster. Langs de baan naar Velddrif zitten opnieuw jakhals buizerd, grijze wouw, rotsvalk, en steppebuizerd. In de verte spotten we ook nog 2 mannetjes struisvogel.
In Velddrif rijden we nog eens langs de Bergrivier, nu wat verder stroomopwaarts en rijden een straatje in langs het water (Waterkant Street / S32°47’14.47” – E18°10’32.55”), met kleine vissershuisjes en charmante koffie- en eethuisjes. We genieten van een heerlijke koffie op een houten ponton dat boven het water uitsteekt. De flamingo’s, kleine flamingo’s, heilige ibis en hadada ibis zijn terug in grote aantallen aanwezig. Op het water zwemt een eenzame roze pelikaan met enkele geelbekeenden, kaapse aalscholvers, een Afrikaanse slangenhalsvogel en een koppel nijlgansen met jongen. Enkele vissers zijn de vangst van de dag aan het kuisen en gooien regelmatig een visje in het water, wat vele kelp- en hartalub’s meeuwen aantrekt maar ook blauwe reiger en kleine zilverreiger. Langs de oever spotten we een groenpootruiter die samen met enkele stelkluten en smidsplevieren foerageren langs de oever. Bonte ijsvogels bidden boven het water. De dienster van het koffiehuisje werpt ook regelmatig wat etensresten die in de smaak vallen van kaapse tortel, gespikkelde duif, huismus, spreeuw en zelfs een schildraaf waagt zich op de voederplaats.
flamingo, hartlaub’s meeuw en kelp meeuw
We zetten onze tocht verder en rijden langs de kust richting Paternoster. De asfaltweg verandert in een grintweg en voert ons langs het natuur reservaat Groot Paternoster (S32°44’20.46” – E17°54’26.2”). Tussen de duinbosjes staart een steenbok ons nauwlettend na. Tijdens het rijden spotten we nog maskerduif, grijze wouw, rotsvalk, kaapse kwikstaart, palmtortel, spreeuw, huismus, kelpmeeuwen. De grintweg verandert nu in een zandweg. Met onze 2wiel aandrijving wordt het een spannende tocht om niet in het zand vast te rijden. Na enkele benauwde momenten komen we uiteindelijk aan in Paternoster. We genieten er van een lekkere lunch in het gezelschap van enkele kaapse kwikstaarten die onder de tafel, tussen onze voeten, voortdurend naar etensresten pikken.
Grijze wouw steenbok
11 november - Stellenbosch
De volgende dag verkennen we de streek rond Stellenbosch en meer bepaald de zuidelijke bergflank van Stellenboschberg, genaamd Paradijskloof (S33°58’13.18” – E18°52’00.36”). en wat verder Blauwklippen (S34°00’47.2” – E18°54’00.89”) aan de gelijknamige Blauwklippenrivier. Het is een gebied met afwisselend graslanden en wijngaarden die overgaan in fijnbos met her en der een naaldbomenbos en tenslotte met schrale struiken op de hoger gelegen bergflank. In de graslanden en tussen de wijngaarden treffen we vele groepjes helmparelhoenen aan en ook enkele paren kaapse frankolijnen. Hadada ibissen foerageren dan weer op de goed onderhouden tuinen van de wijndomeinen. In het korte gras prikken ze met hun kromme lange snavel diep in de grond op zoek naar aardwormen, slakken en andere kleine weekdieren. Wat verder is er een weide met koeien, die het gezelschap hebben van een 6 tal koereigers en enkele zwarte ibissen. Op een kunstmatig meertje zwemmen knobbelmeerkoeten, waterhoen, enkele dodaardsen, geelsnaveleenden en een familie afrikaanse zwarte eenden met kuikens. Op de dam van het meertje roesten blauwe reiger en afrikaanse dwergaalscholver. Enkele kaapse wevers vliegen over en weer naar de rietkraag waar een paar nesten rondom de rietstengels gebouwd zijn. Hogerop de bergflank komen we in fijnbos en spotten we er treurdrongo, kaapse brilvogel, karoo prinia, kaapse buulbuul, zuidelijke gekraagde klauwier, klauwiervliegenvanger, grijsnekkanarie, zwavelkanarie, palm tortel en kaapse tortel, schildraaf en een jakhalsbuizerd.
grijsnekkanarie
12 en 13 november - Cape Town
Een verblijf in zuidelijk Zuid Afrika maakt een bezoek aan Cape Town en Table Mountain onvermijdelijk. Op en rond Tabel Mountain zijn er talrijke roodvleugelspreeuwen, die zich tegoed doen aan de vele chips, kruimels van hamburgerbroodjes of andere etensresten die de toeristen hen toegooien. Slechtvalk en rotsvalk vliegen langs de bergwand en belagen er de kaapse tortels en gespikkelde duiven die er op de rotswanden nestelen. In het lage struikgewas bezoeken de kleine kraaghoningzuigers de vele gele bloemetjes.
Wat later op de dag zien we in het stadsgedeelte de klassiekers van een havenstad: langs het water kelp- en Hartlaub’s meeuwen, kaapse aalscholver en witborstaalscholvers terwijl in de parken vele hadada ibissen foerageren samen met spreeuwen, huismussen, stadsduiven en roodvleugelspreeuwen.
14 november - False Bay Nature Reserve en Zandvlei Estuary Nature Reserve
Ten zuiden van Kaapstad, langs False Baai liggen 2 uitgestrekte en waterrijke natuurgebieden genesteld tussen de drukke woonwijken en townships. False Bay Nature Reserve is een groot watergebied bestaande uit Rondevlei Bird Sanctuary, Zeekoetvlei en Strandfontein Sewage Works. Het reservaat is vrij toegankelijk (te voet of met de wagen) maar je moet je wel aanmelden aan de ingangspoort (S34°03’17.9” – E18°31’13.63”). Zeekoetvlei is een groot meer dat ook als recreatiegebied wordt gebruikt en waardoor er minder vogelleven op de grote plas te bespeuren valt, zekers als men vergelijkt met het aanpalende waterzuiveringsgebied, Strandfontein Sewage Works, dat een echt watervogelparadijs is. Je moet er wel de geur van rioolwater bij nemen, maar de overvloed aan vogels doet je de vieze stank snel vergeten. Duizenden flamingo’s, honderden heilige ibissen en zwarte ibissen en diverse eendensoorten foerageren er op de vele waterpartijen waarmee het domein is ingedeeld. In de lage struiken en in de rietkraag zitten verder talrijke riet- en zangvogels. Je verkent dit uitgestrekt terrein best met de wagen. Je kan er tussen de vele waterpartijen vlot rijden op de grintwegen.
Tijdens deze ochtend spotten we flamingo, heilige ibis, zwarte ibis, hadada ibis, witborstaalscholvers, geelbek wouw, grijze wouw, kaapse slobeend, kaapse taling, geelsnaveleend, bruine krooneend, roodsnavelpijlstaart, dodaars, rosse fluiteend, waterhoen, knobbelmeerkoet, spoorwiekgans, nijlgans, smidsplevier, steltkluut, kluut, grijskopmeeuw, kelp meeuw, Hartlaub’s meeuw, blauwe reiger, kleine zilverreiger, koereiger. In de struiken en rietkraag zien we verder kaapse wever, zwavel kanarie, kaapse mus, valleigraszanger, witkeelzwaluw, boerenzwaluw.
Afrikaanse heilige ibis
Flamingo zwarte ibis
In de namiddag brengen we een bezoek aan het nabijgelegen natuurreservaat Zandvlei Estuary Nature Reserve (S34°04’38.3” – E18°28’25.89”) die grenst aan de badstad Muizenberg. Er zijn enkele vogelhutten en een grote uitkijktoren vlak aan het water van waaruit je het wateroppervlak en de vele watervogels goed kunt overzien. In de duinbosjes zitten masker wever, kaapse wever, karoo prinia, kaapse buulbuul. Op en langs het water spotten we herdersplevier, steltkluut, kluut, waterhoen, knobbelmeerkoet, blauwe reiger, kleine zilverreiger, kaapse taling, geelsnaveleend terwijl enkele reuzensternen, samen met de vele meeuwen, over het water vliegen.
In de late namiddag maken we nog een strandwandeling in Strand, waar de Lourens rivier in de oceaan uitmondt (S34°06’04.4” – E18°48’48.28”). Langs de oever zit een watergriel en op het witte zand spotten we 2 driebandplevieren. Verder zien we nog slangenhalsvogel, blauwe reiger, kleine zilverreiger, Hartlaub’s- en kelp meeuwen. Boven de zee vliegen reuzensternen. Enkele kustaalscholvers samen met witborstaalscholvers zitten hun vleugels te drogen op de houten palen van een vervallen golfbreker, terwijl in de duinbosjes een groep witstuitmuisvogels van de ene struik naar de andere vliegt. Ook de zuidelijke gekraagde klauwier zit op de uitkijk.
15 november - Rooiels - Pringle baai
In de vroege ochtend rijden we langs de Faure Marine Drive (S34°12’13.6” – E18°49’44.02”) richting Rooiels. De asfaltbaan is een “pittoreske” kustweg die langs de bergwand van het Steenbras Nature Reserve kronkelt en Gordon’s baai verbindt met Rooi Els. Er zijn veel mooie panoramische vergezichten over de oceaan en het is ook een betere locatie om de zuidkaper te spotten. Rooiels en Pringle Baai liggen aan de voet van het uitgestrekte Kogelberg Nature Reserve.
De waarschuwingsteken voor baboons en voor vallende stenen zijn niet ten onrechte. Plots moet ik uitwijken voor enkele dikkere rotsblokken die naar beneden donderen, veroorzaakt door een familie baboons die de bergwand afdalen om de vuilnisbakken langs de weg te inspecteren op etensresten.
Rooiels (S34°18’00.02” – E18°49’09.49”) is een pittoresk dorpje langs de kust aan de Rooiels riviermonding met voornamelijk vakantiehuisjes verspreid in het duinengebied. Het is er zeer rustig in de vroege ochtend. De kaapse frankolijn, helmparelhoenen en zelfs een snavelborstlandschildpad wandelen in alle rust door de grintstraatjes terwijl in de vele struiken en boompjes zangvogels actief op zoek zijn naar eten, zoals de kaapse buulbuul, karoo prinia, kaapse kwikstaart en palmtortel. Op de oever van de riviermonding zitten een twintigtal kelpmeeuwen samen met een koppel Afrikaanse zwarte scholekster.
Het volgende dorpje is Pringle Baai (S34°20’31.94” – E18°49’51.15”). We stoppen even aan het strand om er tussen de duinen een wandeling te maken, samen met de roodstaartspekvreter, klauwiervliegenvanger, kaapse buulbuul, kaapse kwikstaart, gespikkelde duif, kaapse suikervogel, emeraldhoningzuiger, roodvleugelspreeuw, bruine muisvogel, karoo prinia, vlaktespekvreter . We treffen er zelfs een kaapse cobraslang.
emeraldhoningzuiger
kaapse suikervogel
We rijden verder door het dorp en volgen de kust doorheen de duinen naar een afgelegen wit zandstrand met her en der een rotsformatie (S34°22’42.25” – E18°50’45.18”). Vele visdiefjes en enkele grote kuifsternen zitten op de rotsen te dutten. Kaapse aalscholvers, kustaalscholver en witborstaalscholvers vliegen over en weer of zitten tussen de sterns hun vleugels te drogen. Een koppel nijlgans maakt veel kabaal als we te dicht bij hun kuikens naderen. Tussen de rotsblokken zitten enkel regenwulpen en Afrikaans zwarte scholeksters te foerageren, terwijl op het strand drieteenstrandlopers en vale strandplevieren kleine waterinsecten oppikken.
Bij onze terugkeer naar Stellenbosch stoppen we nog even aan een lokaal stadspark waar ik eerder een koppel diadeemkievieten had zien zitten. We moeten niet te lang zoeken. Het koppel loopt over het kort gemaaide gras samen met een kuiken. Ze laten zich relatief kort benaderen en we maken enkele mooie foto’s. In het park zitten ook Hadada ibissen ijverig hun lange kromme bek in de grond te duwen. In en tussen de struiken zien we nog kaapse kwikstaart, kaapse tortel, kaapse brilvogel, kaapse lawaaimaker, terwijl enkele grijze eekhoorns in en uit de bomen klauteren.
16 november – Nationaal Park Tafelberg
Vandaag plannen we Nationaal Park Tafelberg, met onder meer Cape of Good Hope Nature Reserve met een tussenstop in het False Bay Nature Reserve.
Aan Strandfontein Sewage Works worden we weer overweldigd door de vele watervogels: flamingo’s, ibissen, eenden, aalscholvers, steltlopers, reigers, meeuwen. We rijden de ganse ochtend kris kras tussen de vele waterpartijen over de grintwegen. Aan elke plas zit er wel een andere interessante vogel. We genieten van de sierlijke vlucht van de flamingo’s en heilige ibissen die regelmatige in grote groepen overvliegen. We zien hier ook nog een kaapse grijze mangoest die de weg oversteekt en in het hoge gras verdwijnt.
Na deze “vogel onderdompeling” zetten we onze tocht verder. In de duinenstrook die Strandfontein Sewage Works afgrenst van de zee (S34°05’44.28” – E18°30’34.32”) is een grote kolonie kelpmeeuwen genesteld. Duizenden kelpmeeuwen zitten dicht bij elkaar in de duinen te broeden, kuikens te voeden, heen en weer te vliegen met voedsel, te rusten, ….
We stoppen in Muizenberg voor een lekkere lunch in een typisch visrestaurant gelegen tussen de oceaan en de spoorlijn van de kusttrein.
We vermijden de druk bezochte Kaap de Goede Hoop maar rijden doorheen het natuurreservaat naar Olifantsbaai (S34°15’32.78” – E18°22’54.59”): een baai met zandstrand aan de westelijke kant van de Kaap de Goede Hoop, waar slechts een beperkt aantal natuurwandelaars komt. Onderweg krijgen we het gezelschap van een grote familie baboons, die zich tegoed doet aan de vele witte bloemen die er in deze novembermaand bloeien in het park. Tussen het lage struikgewas zitten 3 struisvogels te rusten. Enkel hun lange hals en kop reiken boven de struiken uit.
Aangekomen aan Olifantsbaai worden we er verwelkomt door een kudde bontebokken die rusten aan de rand van het fijnbos. Enkele Afrikaanse heilige ibissen vermengen zich tussen de bontebokken. Langs de waterlijn is een grote groep drieteenstrandlopers op en neer aan het lopen langs de waterlijn. Een koppel Afrikaanse zwarte scholekster vliegt voorbij en wat verder landt een groenpootruiter. Op het strand tussen de schaarse grassen foerageren een koppel vale strandplevieren en een koppel herdersplevieren. Op de rotsen die boven het wateruitsteken, zit een grote groep grote sternen samen met enkele witborstaalscholvers, blauwe reigers en Hartlaub’s meeuwen.
We genieten nog wat na op het strand. De late namiddagzon geeft nog veel warmte maar een lichte zeebries brengt wat afkoeling.
17, 18 en 19 november - Hermanus
De volgende dag zijn we op weg naar Hermanus. Hermanus (S34°25’10.18” – E19°14’13.71”) is een voormalig vissersdorp dat ondertussen uitgegroeid is als een toeristische trekpleister onder meer omwille van de vele walvissen die van eind augustus tot november in Walkers baai hun kalfjes komen baren.
Op de weg naar Hermanus kruisen we het dorpje Betty’s Baai. Een tussenstop om de Afrikaanse pinguïns te spotten in het Stony Point Nature Reserve (S34°22’17.19” – E18°53’33.57”) is een must. Het is een van de weinige locaties waar nog een kolonie Afrikaanse pinguïns (ook zwartvoetpinguïn) gehuisvest is. Met honderden zwemmen ze rond in de branding van de Oceaan, terwijl honderden anderen zitten te rusten in de zon op de vele rotsen die de oceaan afboorden. Het broedseizoen is voorbij. Hier en daar zie je nog enkele kuikens in hun donspakjes. Maar de meeste pinguïns hebben reeds hun volwassen kleed. De kaapse aalscholvers daarentegen, die hier ook in een grote kolonie broeden, zijn nog volop in broedmodus. Ze vliegen voortdurend over, de ene met voedsel voor hun kuikens of de andere met nestmateriaal. Hun nesten zijn gebouwd bovenop de rotswanden, terwijl onder de rotsen enkel families kaapse klipdassen (dassie genoemd in zuid Afrika) hun nestholte hebben uitgegraven. Tussen de rotsen spoten we regelmatig hagedissen (kaapse hagedis en gordelstaarthagedis). Tussen de struiken laat zich een kaapse grijze mangoeste met jong zien.
We zien er verder nijlganzen, witborstaalscholvers, Hartlaub’s- , kelp- en grijskopmeeuwen, enkele paartjes Afrikaanse zwarte scholeksters, oeverloper, kaapse kwikstaart, kaapse buulbuul, huismus.
grijskopmeeuw afrikaanse zwarte scholekster
In Hermanus verblijven we in One Marine Drive Boutique hotel met uitzicht op Walkers baai. Tussen het hotel en de Ocean is er een brede strook met fijnbos, Fernkloof Nature Reserve (S34°25’35.67” – E19°13’51.44”). Net voor het avondeten maken we nog een wandeling doorheen het met fijnbos bezaaid gebied, met een grote variëteit aan zang- en fijnbosvogels: karoo prinia, roodvleugelspreeuw, kaapse kwikstaart, huismus, zuidelijk gekraagde klauwier, palmtortel, roodoog tortel, kaapse wever, kaapse suikervogel. Enkele klipdassen zijn ook van de partij.
De volgende ochtend staan we om 9 uur aan de vissershaven, waar we met de boot op zoek gaan naar walvissen. Het is einde “walvisseizoen” en de meeste walvissen zijn met hun kalf al weer vertrokken, maar de organisatoren van de whale tour (Southern right Charters) garanderen ons dat er in de baai nog enkele moeders met kalf rondzwemmen.
Al vlug nadat we de haven uitvaren worden we vergezeld van gewone dolfijnen (common dolphin). Een groep van zo’n 10 exemplaren komt rond en onder de boot spelen met regelmatige mooie sprongen voor de boeg van de boot. Terwijl we genieten van het dolfijnen spektakel, roept de kapitein dat rechts van de boot een bultrug(walvis) (humpback whale) te spotten is. We zien inderdaad een donkere vlek aan het wateroppervlak, maar toch redelijk ver om er een walvis in te onderscheiden.
Maar plots spuit er water op langs de andere bootzijde en verschijnt er een staartvin van de zuidkaper (ook Australische walvis - southern right whale) kort gevolgd door een kleiner exemplaar. Een moeder met kalf zwemmen hier rustig rond en verschijnen nu regelmatig aan het wateroppervlak, eens dichtbij dan weer wat verder. Deze mastodont van wel 15 meter lang met haar kalf entertainen ons geruime tijd. Ondertussen is het bijna middag geworden en tijd om terug te varen naar de haven. Onderweg zien we op en in het water nog enkele tuimelaars (bottlenose dolphin), kaapse pelsrobben (cape fur seal) en Afrikaans pinguïns terwijl groepjes kaapse aalscholvers in V formatie over het water scheren. De vele Hartlaub’s- en kelp meeuwen ontbreken uiteraard ook niet.
We genieten van een lekkere lunch in Hermanus in een restaurant gebouwd tussen de rotsen aan de zee (Fick’ Pinchos & Wine). Het is een prachtige locatie met uitstekende visgerechten.
Op de terugweg naar Stellenbosch houden we halt bij het natuurreservaat Rooisand aan de Botrivier lagune (S34°20’56.53” – E19°05’22.91”). Langs de R44 voorbij een hotel complex (Arabella Hotel Golf & Spa) kan je een grintbaan nemen die naar de lagune leidt. Er is een kleine parking, met aangelegd wandelpad en vogelkijkhut. Het is het typisch lagune biotoop met vele water- en waadvogels: blauwe reiger, afrikaans lepelaar, strandplevier, kleine strandloper, steltkluut, groenpootruiter, afrikaanse snip, watergriel, afrikaanse zwarte scholekster, vale strandplevier, herdersplevier, kleine zilverreiger, kaapse slobeend, roodsnavelpijlstaart, witborstaalscholver, afrikaanse dwergaalscholver, afrikaanse heilige ibis, bontbekplevier, smidsplevier, reuzenstern, visdief, Hartlaub’s meeuw, bonte ijsvogel, spoowiekgans, afriakaanse zwarte eend, nijlgans, kaapse taling.
Afrikaanse lepelaar
afrikaanse dwergaalscholver
In het fijnbos dat de lagune omzoomt zitten dan weer vele vogels zo typisch voor het fijnbos: karoo prinia, kaapse kwikstaart, kaapse buulbuul, masker duif, palmtortel, kaapse tortel, emerald honingzuiger, kaapse brilvogel, kaapse rotszwaluw, witkeelzwaluw, boerenzwaluw, kaapse frankolijn, terwijl boven ons enkele geelbek wouwen zweven. Ook de Jackal buizerd en een kiekendief (te ver om duidelijke identificatie) zweven over de rietkraag op zoek naar prooi. We worden er ook gezelschap gehouden van een kudde half verwilderde paarden en in de verte zien we zelfs enkele zebra’s, weliswaar in een groot omheind gebied.
Tenslotte maken we nog een laatste wandeling op het strand van Pringle baai, met vale strandplevier, een tiental drieteenstrandlopers, Hartlaub’s meeuwen, kaapse aalscholvers. In het fijnbos en duingebied langs het strand zitten zuidelijk gekraagde klauwier, roodstaartspekvreter, kaapse suikervogel, huismus, kaapse wever, kaapse kwikstaart, roodvleugelspreeuw, roodoog tortel.
Afrikaanse snip vale strandplevier
herdersplevier
20 november - Stellenbosch
De laatste dag van onze Zuid Afrikaanse trip sluiten we af met nog een wandeling lans de Blauwklippenrivier (S34°00’47.2” – E18°54’00.89”) in de regio Stellenbosch. Als afsluiter krijgen we nog een mooie variëteit aan vogels te zien: schildraaf, geelbek wouw, helmparelhoen, Hadada ibis, afrikaanse dweraalscholver, blauwe reiger, dodaars, knobbelmeerkoet, geelsnaveleend, zuidelijke gekraagde klauwier, treurdrongo, kaapse kanarie, kaapse wever, kaapse suikervogel, groenrugastrild, witstuitmuisvogel, Stanley’s kraanvogel, buizerd, jackal buizerd, palm tortel, kaapse tortel, afrikaanse zwarte eend, masker wever, karoo prinia, kaapse lawaaimaker, kaapse brilvogel, grijsnekkanarie, grijze eekhoorn, kaapse gierzwaluw, afrikaanse hop, spreeuw, roodvleugelstpreeuw, koereiger, diadeem kievit.
juvenile grijsnek kanarie kaapse vliegenvanger
bruinkopgraszanger kaapse brilvogel
Kaapse lawaaimaker groenrugastrild
Gespotte vogels tijdens onze rondreis
engelse naam
wetenschappelijke naam
nederlandse naam
Cape Cormorant
Phalacrocorax capensis
Kaapse Aalscholver
White-breasted Cormorant
Phalacrocorax lucidus
Witborstaalscholver
Reed Cormorant
Microcarbo africanus
Afrikaanse Dwergaalscholver
Bank Cormorant
Phalacrocorax neglectus
Kustaalscholver
Crowned Cormorant
Microcarbo coronatus
Kroonaalscholver
African Darter
Anhinga rufa
Afrikaanse Slangenhalsvogel
Hartlaub's Gull
Chroicocephalus hartlaubii
Hartlaubs Meeuw
Kelp Gull
Larus dominicanus
Kelpmeeuw
Cape Gull
Larus dominicanus vetula
Afrikaanse Kelpmeeuw
Grey-headed Gull
Chroicocephalus cirrocephalus
Grijskopmeeuw
Caspian Tern
Hydroprogne caspia
Reuzenstern
Sandwich Tern
Thalasseus sandvicensis
Grote Stern
Common Tern
Sterna hirundo
Visdief
Greater Crested Tern
Thalasseus bergii
Grote kuifstern
Cape Gannet
Morus capensis
Kaapse Jan-van-gent
African Penguin
Spheniscus demersus
Zwartvoetpinguïn
Yellow-billed Duck
Anas undulata
Geelsnaveleend
African Black Duck
Anas sparsa
Afrikaanse Zwarte Eend
Cape Shoveler
Spatula smithii
Kaapse slobeend
Cape Teal
Anas capensis
Kaapse Taling
Fulvous Whistling Duck
Dendrocygna bicolor
Rosse Fluiteend
Red-billed Teal
Anas erythrorhyncha
Roodsnavelpijlstaart
Southern Pochard
Netta erythrophthalma
Bruine Krooneend
Spur-winged Goose ssp gambensis
Plectropterus gambensis gambensis
Spoorwiekgans
Egyptian Goose
Alopochen aegyptiaca
nijlgans
Little Grebe
Tachybaptus ruficollis
Dodaars
Red-knobbed Coot
Fulica cristata
Knobbelmeerkoet
Common Moorhen
Gallinula chloropus
Waterhoen
African Oystercatcher
Haematopus moquini
Afrikaanse Zwarte Scholekster
Three-banded Plover
Charadrius tricollaris
Driebandplevier
White-fronted Plover
Charadrius marginatus
Vale Strandplevier
Kentish Plover
Charadrius alexandrinus
Strandplevier
Blacksmith Lapwing
Vanellus armatus
Smidsplevier
Crowned Lapwing
Vanellus coronatus
Diadeemkievit
Kittlitz's Plover
Charadrius pecuarius
Herdersplevier
Common Ringed Plover
Charadrius hiaticula
Bontbekplevier
Black-winged Stilt
Himantopus himantopus
Steltkluut
Pied Avocet
Recurvirostra avosetta
Kluut
Spotted Thick-knee
Burhinus capensis
Kaapse Griel
Water Thick-knee
Burhinus vermiculatus
Watergriel
Sanderling
Calidris alba
Drieteenstrandloper
Curlew Sandpiper
Calidris ferruginea
Krombekstrandloper
Common Greenshank
Tringa nebularia
groenpootruiter
Common Sandpiper
Actitis hypoleucos
Oeverloper
Eurasian Whimbrel
Numenius phaeopus
Regenwulp
African Snipe
Gallinago nigripennis
Afrikaanse snip
Little Stint
Calidris minuta
Kleine Strandloper
Blue Crane
Grus paradisea
Stanley's kraanvogel
Little Egret
Egretta garzetta
kleine zilverreiger
Grey Heron
Ardea cinerea
Blauwe Reiger
Western Cattle Egret
Bubulcus ibis
Koereiger
African Sacred Ibis
Threskiornis aethiopicus
heilige ibis
Hadada Ibis
Bostrychia hagedash
Hadada-ibis
Glossy Ibis
Plegadis falcinellus
Zwarte Ibis
African Spoonbill
Platalea alba
Afrikaanse lepelaar
Greater Flamingo
Phoenicopterus roseus
Flamingo
Lesser Flamingo
Phoeniconaias minor
kleine flamingo
Great White Pelican
Pelecanus onocrotalus
Roze Pelikaan
Pied Kingfisher
Ceryle rudis
bonte ijsvogel
Laughing Dove
Spilopelia senegalensis
palmtortel
Ring-necked Dove
Streptopelia capicola
Kaapse Tortel
Red-eyed Dove
Streptopelia semitorquata
Roodoogtortel
Speckled Pigeon
Columba guinea
Gespikkelde Duif
Namaqua Dove
Oena capensis
Maskerduif
Mourning Collared Dove
Streptopelia decipiens
Treurtortel
Grey-backed Sparrow-Lark
Eremopterix verticalis
Grijsrugvinkleeuwerik
White-backed Mousebird
Colius colius
Witstuitmuisvogel
Red-faced Mousebird
Urocolius indicus
Roodwangmuisvogel
Speckled Mousebird
Colius striatus
Bruine Muisvogel
Pied Crow
Corvus albus
schildraaf
Cape Crow
Corvus capensis
Kaapse kauw
African Hoopoe
Upupa africana
Afrikaanse Hop
Fork-tailed Drongo
Dicrurus adsimilis
Treurdrongo
Helmeted Guineafowl
Numida meleagris
helmparelhoen
Cape Spurfowl
Pternistis capensis
Kaapse Frankolijn
Common Ostrich
Struthio camelus
Struisvogel
Greater Kestrel
Falco rupicoloides
Grote Torenvalk
Rock Kestrel
Falco rupicolus
Rotsvalk
Yellow-billed Kite
Milvus aegyptius
geelsnavel wouw
Pale Chanting Goshawk
Melierax canorus
Zanghavik
Jackal Buzzard
Buteo rufofuscus
Jakhalsbuizerd
Black-winged Kite
Elanus caeruleus
Grijze Wouw
Steppe Buzzard
Buteo buteo vulpinus
Steppebuizerd
(Pallid) Harrier
Circus macrourus
(Steppe)kiekendief
Common Buzzard
Buteo buteo
Buizerd
African Stonechat
Saxicola torquatus
Afrikaanse roodborsttapuit
Familiar Chat
Oenanthe familiaris
Roodstaartspekvreter
Karoo Scrub Robin
Cercotrichas coryphoeus
Karoowaaierstaart
Fiscal Flycatcher
Melaenornis silens
Klauwiervliegenvanger
Capped Wheatear
Oenanthe pileata
Aardtapuit
Sickle-winged Chat
Emarginata sinuata
Vlaktespekvreter
African Dusky Flycatcher
Muscicapa adusta
Kaapse Vliegenvanger
Cape Robin-Chat
Cossypha caffra
Kaapse Lawaaimaker
Cisticola unknown
Cisticola spec.
Graszanger onbekend
Wailing Cisticola
Cisticola lais
Jammergraszanger
Karoo Prinia
Prinia maculosa
Karooprinia
Levaillant's Cisticola
Cisticola tinniens
Valleigraszanger
Neddicky
Cisticola fulvicapilla
bruinkopgraszanger
Cape Bulbul
Pycnonotus capensis
kaapse buulbuul
African Red-eyed Bulbul
Pycnonotus nigricans
Maskerbuulbuul
Cape Bunting
Emberiza capensis
Kaapse Gors
White-throated Canary
Crithagra albogularis
Witkeelkanarie
Cape Canary
Serinus canicollis
Grijsnekkanarie
Brimstone Canary
Crithagra sulphurata
Zwavelkanarie
Yellow Canary
Crithagra flaviventris
Geelbuikkanarie
Cape Sugarbird
Promerops cafer
Kaapse Suikervogel
Dusky Sunbird
Cinnyris fuscus
Roethoningzuiger
Southern Double-collared Sunbird
Cinnyris chalybeus
Kleine Kraaghoningzuiger
Orange-breasted Sunbird
Anthobaphes violacea
Oranjeborsthoningzuiger
Malachite Sunbird
Nectarinia famosa
Emeraldhoningzuiger
Rock Martin
Ptyonoprogne fuligula
Kaapse Rotszwaluw
Barn Swallow
Hirundo rustica
Boerenzwaluw
Brown-throated Martin ssp cowani
Riparia paludicola cowani
Vale Oeverzwaluw ssp cowani
Banded Martin
Neophedina cincta
Witbrauwzwaluw
White-throated Swallow
Hirundo albigularis
Witkeelzwaluw
Pearl-breasted Swallow
Hirundo dimidiata
Parelborstzwaluw
Little Swift
Apus affinis
Huisgierzwaluw
African Black Swift
Apus barbatus
Kaapse Gierzwaluw
Karoo Thrush
Turdus smithi
Karoolijster
Olive Thrush
Turdus olivaceus
Kaapse Lijster
African Pipit
Anthus cinnamomeus
kaneelpieper
Cape Wagtail
Motacilla capensis
Kaapse Kwikstaart
Swee Waxbill
Coccopygia melanotis
Groenrugastrild
Cape Weaver
Ploceus capensis
kaapse wever
Southern Red Bishop
Euplectes orix
Grenadierwever
Southern Masked Weaver
Ploceus velatus
Maskerwever
Cape White-eye
Zosterops virens
Kaapse Brilvogel
House Sparrow
Passer domesticus
huismus
Cape Sparrow
Passer melanurus
Kaapse Mus
Common Starling
Sturnus vulgaris
spreeuw
Red-winged Starling
Onychognathus morio
roodvleugelspreeuw
palewinged starling
Onychognathus nabouroup
vaalvleugelspreeuw
Pied Starling
Lamprotornis bicolor
Tweekleurige Glansspreeuw
Bokmakierie
Telophorus zeylonus
Bokmakierieklauwier
Southern Fiscal
Lanius collaris
Zuidelijke Gekraagde Klauwier
Little Rush Warbler
Bradypterus baboecala
Moerasstruikzanger
African reed warbler
Acrocephalus baeticatus
kortvleugelkarekiet
Springbok
Antidorcas marsupialis
springbok
Steenbok
Raphicerus campestris
Steenbok
Bontebok
Damaliscus pygargus pygargus
Bontebok
Cape Hare
Lepus capensis
Kaapse Haas
Rock Hyrax
Procavia capensis
Gewone Klipdas
Eastern Gray Squirrel
Sciurus carolinensis
Grijze Eekhoorn
Cape Grey Mongoose
Herpestes pulverulentus
Kaapse Grijze Mangoeste
Xeric Four-striped Grass Rat
Rhabdomys pumilio
Gewone Streepmuis
Baboon unknown
Papio spec.
baviaan
Yellow Baboon
Papio cynocephalus
Gele Baviaan
Bottlenose Dolphin unknown
Tursiops spec.
Tuimelaar
Short-beaked Common Dolphin
Delphinus delphis
Gewone Dolfijn
Cape Fur Seal
Arctocephalus pusillus pusillus
Zuid-Afrikaanse Zeebeerof Zuid-Afrikaanse pelsrob
Southern Right Whale
Eubalaena australis
Zuidkaper
Humpback Whale
Megaptera novaeangliae
Bultrug
Cape Skink
Trachylepis capensis
Kaapse hagedis
Snake unknown
Serpentes indet.
slang
Giant Girdled Lizard or Sungazer
Cordylus giganteus
Gordelstaarthagedis
Cape cobra
Naja nivea
Kaapse cobra of geelslang
Angulate tortoise
Chersina angulata
snavelborstlandschildpad
Red Underwing Skipper
Spialia sertorius
Kalkgraslanddikkopje
zanghavik
Kaapse taling